1. Anasayfa
  2. Dünya

Pakistan seçim sonuçları 2024! Pakistan’da seçimleri kim kazandı?

Pakistan seçim sonuçları 2024! Pakistan’da seçimleri kim kazandı?

Pakistan’da dün yapılan seçimlerin ardından Ulusal Meclis ve eyalet meclisleri için sonuçlar açıklanmaya devam ediyor. Seçim Komisyonu’nun verilerine göre, 266 sandalyenin bulunduğu Ulusal Meclis’te 220 sandalyenin dağılımı belirlendi. İlk sonuçlara göre, tutuklu eski Başbakan İmran Han’ın partisi Pakistan Adalet Hareketi (PTI) destekli bağımsız milletvekilleri 90, eski Başbakan Navaz Şerif’in liderliğini yaptığı Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) ise 62 sandalye kazandı.

Eyalet Meclislerinde Durum Nasıl?

Hayber Pahtunhva’da eyalet meclisi için açıklanan sonuçlara göre, PTI 85 sandalye kazanırken, PML-N 5, ve PPP ise 3 sandalye elde etti. Pencap eyalet meclisinde, PML-N ile PTI arasında başa baş bir durum gözleniyor. Pencap’ta PML-N 118, PTI 122, ve PPP ise 10 sandalye kazandı. Sind eyalet meclisinde, PPP’nin önde olduğu görülüyor; PTI 14, PPP 82 sandalye kazandı. Belucistan eyalet meclisinde ise PTI 4, PML-N 8 ve PPP 6 sandalye elde etti.

Navaz Şerif’ten Açıklama

PML-N lideri Navaz Şerif, Lahor’da yaptığı açıklamada, partisinin seçimleri kazandığını ifade ederek, ülkedeki mevcut siyasi ve ekonomik krize çözüm olarak tüm partilerin ulusal birlik hükümeti kurması gerektiğini söyledi. Şerif, PPP, MQM-P ve JUI-F ile görüşme yapılacağını belirterek, bağımsız milletvekillerini de bu görüşmelere davet etti.

Pakistan’da Ulusal Meclis ve eyalet meclisleri için oy sayımı hala devam etmekte olup, resmi sonuçlar henüz tam olarak açıklanmamıştır.