1. Anasayfa
  2. Ekonomi

2021 yılında kuraklıktan etkilenen çiftçilere destek açıklandı

2021 yılında kuraklıktan etkilenen çiftçilere destek açıklandı

Hükümet, kuraklık nedeniyle verimini kaybeden çiftçilere destek ilan etti. Resmi Gazete’de yayınlanan kararda şöyle denildi:

2021 yılında Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt olan, kuru koşullarda hububat ve bakliyat üreten ve yetersizlik nedeniyle Bakanlıkça belirlenen tarım havzalarında yüzde 30 ve üzeri verim kaybı yaşayan çiftçilere bir defaya mahsus destek ödemesi yapılacak. İklim faktörlerine bağlı yağışlar.

Destek miktarı şu şekilde açıklandı: %30-39 verim kaybı olan çiftçilere dönüm başına 30 TL verilecek. Ürününün yarısını kaybeden çiftçiye ödenecek miktar dönüm başına 50 TL olacak. Tüm ürününü kaybeden çiftçi 100 TL ile yetinecek.

ÇİFTÇİLER: ZEMİN GÜBRELERİ BİLE KARŞILAŞAMAZ

Açıklanan desteğe ilk tepki Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru’dan geldi. True, “Hububat ve bakliyatta yetersiz yağış nedeniyle yaşanan verim kaybını telafi etmek için açıklanan bu destek, üreticinin harcadığı taban gübre maliyetini bile karşılayamıyor” dedi.

Başkan Doğru, “Kuraklık nedeniyle ürününün tamamı kuruyan üreticiye hektar başına 100 TL ödeme yapılacak. Bu parayla yeni sezonda buğday ekmek isteyen bir üretici, dekara 20-25 kg kullanması gereken ve şu anda 6,10 TL/Kg olan DAP gübresini bile alamıyor.”

“TOHUMLU BUĞDAY VEYA ARPA DESTEKLENMELİ” Doğru, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kuraklıktan etkilenen çiftçimizin önümüzdeki yıl ülkemizde üretime devam etmesi ve hububat açığı yaşamaması için TİGEM tarafından üretilen tohumluk buğday veya arpa ile taban gübresinin doğrudan Kooperatif tarafından ithal edilmesi teklifimiz olmalıydı. Nakdi yardım yerine Tarım Kooperatifleri.

Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından verilen tüm tarımsal desteklerin etki analizi çiftçi temsilcilerinin de görüşü alınarak yapılırsa hem tarımsal üretime katkısı hem de devlete maliyeti daha kontrollü olacaktır.”