1. Anasayfa
  2. Dünya

Çin: Rusya ve Ukrayna’ya Silah Satmama Kararı Aldı

Çin: Rusya ve Ukrayna’ya Silah Satmama Kararı Aldı

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin Ukraynalı mevkidaşı Dimitro Kuleba ile yaptığı görüşmeye ilişkin Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Wang, 60. Münih Güvenlik Konferansı için Almanya’ya gittiği sırada Ukraynalı mevkidaşı Kuleba ile bir araya geldi. Wang, uluslararası durumun nasıl değişirse değişsin, Çin’in Ukrayna ile ilişkilerini “normal şekilde” geliştirmeyi arzuladıklarını ifade ederek, “Çin, çatışma bölgelerine veya çatışan taraflara ölümcül silahlar satmayacaktır.” dedi.

Konferansta yaptığı konuşmada, Çin’in Ukrayna krizinin sorumlusu olmadığını ve krizde taraf olmadığını vurgulayan Wang, Çin’in krizden kazanç sağlamaya çalışmadığını belirtti.

Ancak, Çin’in Ukrayna krizinde tarafsızlığını vurgulamasına rağmen, Pekin’in savaş nedeniyle Moskova’yı kınamaktan kaçınan tavrı ve Rusya ile stratejik ortaklığını derinleştirmesi, ABD ve Batılı ülkelerin eleştirisine neden oldu. ABD, Çin’in Rusya’ya silah ve cephane sağlamayı değerlendirdiğini iddia etmişti. Avrupa Birliği de Pekin yönetimini askeri ve sivil ortak kullanıma sahip ürünlerin Rusya’ya ihracatını kontrol altına almasını istemişti.

AB Komisyonu geçen hafta, Rusya’ya ikili kullanıma sahip ürünleri ihraç ettiği gerekçesiyle 3 Çinli şirkete yaptırım uygulanmasını önermiş, ancak öneri Macaristan’ın aleyhte oy kullanmasıyla reddedilmişti.